Coca-Cola zajednica ponovo u Srbiji! Saznaj prvi sve o novim Coca-Cola akcijama!
cocacola.blog.rs novo mesto za okupljanje cocacoličara iz Srbije!

Coca-Cola slavi 125. rođendan

cocacola | 30 Januar, 2011 19:29

                125 Coca-Cola godina

Ove godine Coca-Cola slavi važan jubilej: 125 godina postojanja najpoznatijeg pića na svetu! Pre tačno toliko godina, 8. maja 1886 godine prodata je prva čaša ovog napitka koje je bilo mešavina sirupa i gazirane vode. Za svoj 125. rođendan, Coca-Cola Vam poklanja 500 ml gratis uz 2x2 litre, ili 1 litar uz 4x2 litre Vašeg omiljenog pića.

 

                                    KAKO JE NASTALA COCA-COLA?

Čovek koji je izmislio Coca-Colu se zvao Džon Pember, i rodio se u Noksvilu (Džordžija) 1833. godine. Bio je diplomirani hemičar i rešava da otvori da apoteku. Njegov najveći san je bio da stvori jedan originalan proizvod. Tako je 1885 . godine osmislio tonik pod nazivom Vrenč Vajn Cola, (piće veoma slično današnjoj Coca-Coli). Vremenom je Pemberton iz njega izbacio alkohol, dodao druge biljne esencije i tako dobio sirup bez imena. U početku je taj sirup prodavao kao lek protiv glavobolje, a zatim ga pomešao sa gaziranom vodom, te je tako nastala prva Coca-Cola.

 

U početku je uspevao da proda samo 13 čaša dnevno po ceni od 5 centi. Zbog slabe prodaje Pemberton je više ulagao u reklamu njegovog novog pića, nego što je zarađivao od same prodaje. On počinje da traži partnera da mu posao ne bi propao. Jedini koji čovek koji je naslutio veliki potencijal Coca-Cole bio je Ejza Kendler, mlad i ambiciozan trgovac iz Atlante. Posle Pembertonove smrti on uspeva da postane jedini vlasnik Coca-Cole. Kendler je otkupio svu opremu potrebnu za proizvodnju napitka i tajni recept za samo 1.200 dolara, plus 500 dolara koje je dao za sahranu starog naučnika. 1890. godina napušta sve svoje druge poslove i osniva The Coca-Cola Company koja postoji i dan danas.

 

U bogatoj istoriji Coca-Cole sa vremena na vreme su se pojavljivali ljudi koji su u pravom trenutku imali prave ideje: Bendžamin Tomas i Džozef Vajthed. Oni su primetili da se Coca-Cola i dalje prodaje isključivo kao sirup, i došli na ideju da je treba flaširati. Sa Kendlerom su ugovorili sastanak sa predlogom da počne flaširanje pića. Trošak cele operacije je bio samo jedan dolar, a Kendler im je dao prava da flaširaju piće na teritoriji celog SAD-a. Tada su samo retki mogli da naslute uspeh koje će ovo piće postići u celom svetu. Prva flaša koja se danas može videti samo u muzejima, bila je jedina koja se proizvodila i zvala se ˝Hačinson". Bendžamin Tomas je bio prvi koji je shvatio značaj karakteristike proizvoda, pozvao je svoje saradnike i rekao: "Moramo da napravimo flašu koju će svi da prepoznaju čak i u mraku". Flaša je podsećala na žensku siluetu, verovatno inspirisanu dugim suknjama nošenim u tom periodu.

Komentari

Nagradna igra

Zlatko | 14/05/2011, 23:37

April je prošao, uskoro i Maj, a prave nagradne igre nema pa nema već skoro 2 godine. Sa setom se sećam gomile mobilnih telefona koje ste podelili proteklih godina, pa ako se ne varam čak 40 Novih Fića (Fiata 500). Program "moje nagrade" da i ne spominjem...

Moji roditelji su 1971. od Coca Cole dobili letovanje u Cavtatu sa avionskim kartama od Beograda do Tivta. Ja sam u Jednom serijalu dobio Soni Ericson W200i, a u drugom Nokiu 5220.

Kao što vidite, za moju porodicu ste baš Talični, ali već odavno nema ni letovanja, ni telefona, auta, neke egzotične tehnike nedostupne nama običnim smrtnicima, ma ni nekim biciklima da nas obradujete :)))

Re: Coca-Cola slavi 125. rođendan

MILAN | 15/02/2011, 18:15

Ma bice neke sigurno i ja sve nagradne igre igram i sa kodovima sam dobio puno lopti preko 10, a kasnije je i na fejsbuku imala naradna igra igrale su se neke igrice i tu sam uzeo nekoliko lopti, majica i vuvuzela

Odgovor

cocacola | 08/02/2011, 16:07

Jos uvek nemamo informacije o novim nagradnim igrama. Pre aprila gotovo sigurno nece biti organizovane. Redovno proveravajte ovaj blog i prvi ce te biti obavesteni o novim Coca-Cola akcijama. Pozdrav.

Re: Coca-Cola slavi 125. rođendan

Bojan | 08/02/2011, 08:42

A da li ce neko da nam odgovori da li ce u blizoj buducnosti bitneke nagradne igre...bas me interesuje...A sta ce im bolji povod od 125-ogodisnjice...Neznam sta cekaju...

Steta

BALSA | 06/02/2011, 23:38

Ucestvovao sam u svim coca-cola nagradnim igrama od 2004 pa nadalje... favorit mi je bio program mojenagrade i nagradne igre koje su ga pratile. naj su bile one po principu slanja kodova i izvlacenja nagrada na sat. Ne samo zbog nagrada,vec zbog uzbudjenja

Nagradna igra...

Bojan | 06/02/2011, 21:43

Izgleda da su nagradne igre koje organizuje Coca cola UKINUTE...e ee...

Jovan k

Jovan k | 04/02/2011, 16:34

ozbiljno... po mojoj racunic prodje punih godinu dana od poslednje prave nagradne igre. pocinjem da mislim da nesto nije u redu !

Nagradna igra...

Bojan | 04/02/2011, 06:58

Mnogo ste se opustili,odavno nije bila nijedna nagradna igra...pa kad ce?

Re: Coca-Cola slavi 125. rođendan

didiland | 02/02/2011, 20:02

Otrov!!!

Dodaj komentar

Zapamti me

Coca-Cola je zaštitni znak The Coca-Cola Company. Sva prava su zadržana. Ova stranica ne predstavlja zvaničnu adresu The Coca-Cola company, Coca-Cola HBC Srbija niti bilo koje druge kompanije.