Coca-Cola zajednica ponovo u Srbiji! Saznaj prvi sve o novim Coca-Cola akcijama!
cocacola.blog.rs novo mesto za okupljanje cocacoličara iz Srbije!

Coca-Cola u Jugoslaviji

cocacola | 12 Avgust, 2010 21:44

           Coca-Cola kampanja nekad

Dolazak

 

Među komunističkim zemljama u toku liberalizacije, prva je vrata Coca-Coli otvorila Bugarska, gde ovaj slavni brend stiže 1965 godine. U Jugoslaviju dolazi tri godine kasnije. Posao proizvodnje ovog pića i njegovog flaširanja, dobija ljubljanski Slovin, koji prve punionice Coca-Cole otvara u Beogradu i Zagrebu. Kupovan je specijalni koncentrat čija je cena iznosila četiri procenta ukupnih proizvodnih troškova, dok je sve ostalo bilo domaće: boce, sanduci, šećer, čepovi i naravno i radna snaga. Za tržišni uspeh ilustrativni su podaci sa prelaza sedamdesetih i osamdesetih - Jugosloveni su godišnje pili u proseku pet litara Coca-Cole po stanovniku.

 

Marketing

 

Prema svedočanstvima poznavalaca jugoslovenske marketinške industrije, priča o Coca-Coli čini jedno poglavlje buduće istorije oglašavanja u domaćim vodama, i ako Coca-Cola nije za izradu reklama nije angažovala domaće agencije, već su za tadašnje tržište bile prilagođavane globalne kampanje.Prvi adaptiran slogan je onaj iz 1963. godine - 'Things go better whit Coke' koje je postalo - 'Zabava je prijatnija sa Coca-Colom'. Nakon toga sledi kampanja uz seriju slika omladine tokom piknika u prirodi, opuštenog fotografisanja sa prijateljima, letovanja, plesa uz LP ploče, sviranja gitare, što je seve, naravno, lepše uz Coca-Colu.

 

Coca-Cola daje više života 

TV spotovi i džinglovi sinhronizvani na Srpsko - Hrvatski jezik. Jedan od vrlo popularnih slogana sa reklame iz tog vremena je - 'Coca-Cola daje svemu više života' ili u originalu - 'Coke adds life'.

Povezivanje Coca-Cole sa velikim sportskim događajima i u Jugoslaviji je došlo do izražaja, a dva najveća, Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. i univerzijada u Zagrebu 1987, bili su prava prilika za to. Coca-Cola u Sarajevsku olimpijadu ulaže 3,5 miliona dolara u zamenu za ekskluzivno pravo prodaje proizvoda za vreme igara. Za univerzijadu, pak, Coca-Cola se toči u posebne boce čiji je metalni čep bio ukrašen znakom olimpijade mladih.

                  

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

Coca-Cola je zaštitni znak The Coca-Cola Company. Sva prava su zadržana. Ova stranica ne predstavlja zvaničnu adresu The Coca-Cola company, Coca-Cola HBC Srbija niti bilo koje druge kompanije.